Je kijkt er als drukke ouders naar uit. Gezellig met het hele gezin op vakantie.
Voorpret en verlangen naar ontspanning en rust. Toch valt mij op dat er nooit zoveel blogs, columns en ebooks worden geschreven als over op vakantie gaan met je gezin. Titels als: “Hoe overleef ik de vakantie”. “Vakantie: hemel of hel?” Dat liegt er niet om.

Dan maar niet gaan? Dat is altijd nog een optie. Het doel van vakantie is per slot van rekening dat je lekker uitrust en plezier hebt.
Vakantie met het hele gezin is bij een uitstek een kans om als gezin tot rust te komen. Even uit de dagelijkse sleur. De onderlinge band versterken. Tijd om samen leuke dingen te doen en mooie herinneringen te maken. Dit kan ook low budget.

Hoe houd je het voor iedereen leuk?
Maar op vakantie gaan met het hele gezin is en blijft een hele onderneming. Vooraf is vaak een stressvolle en hectische tijd. Als gezin ben je opeens op elkaar aangewezen. Je maakt elkaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat mee. Als ouders ben je nu continue beschikbaar. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en verlangens. Vakantie met je gezin is sowieso in het begin weer even zoeken naar een nieuwe balans.
Voor kinderen is dit nog lastiger. Ze zijn nog grenzeloos en sterk gericht op het bevredigen van eigen behoeften. Ze kunnen moeilijker overzicht houden. Daar moeten ze bij geholpen worden. Laat dan ook niet ineens al je opvoedkundige regels vallen omdat het op vakantie gezellig moet zijn. Kinderen hebben juist bij het op vakantie gaan deze structuur nodig omdat er al zoveel anders is dan normaal.

Broers en zussen maken nu eenmaal ruzie.
Maar ze slaan elkaar constant de hersens in. De meest gehoorde ergernis van ouders op vakantie. Vooral op de achterbank van de auto kan het oorlog zijn.
Dan heb ik nu goed nieuws: Dat is iets wat broers en zussen nou eenmaal doen! Vriendjes kun je kiezen, met buurkinderen kan je wel of niet spelen, maar broers en zussen heb je, je hele leven lang. Vriendjes kun je kwijtraken als je je misdraagt. Broers en zussen niet.
Tussen broers en zussen bestaat rivaliteit. En die rivaliteit kan soms heel ver gaan. Kinderen strijden onderling om de aandacht en erkenning van de ouders.
Kinderen kunnen woedend worden als ze zich ongelijk behandeld voelen: 'Jullie nemen hem/haar altijd in bescherming.' 'Jullie zijn nooit zo streng tegen hem/haar.'
Tegelijkertijd willen ze zelf maar al te graag een voorkeursbehandeling hebben.
Broers en zussen kunnen op het ene moment vreselijke ruzie hebben maar op het volgende moment allerliefst een spelletje spelen. Voor ouders is dit soms moeilijk. Zij kunnen veel minder goed vergeten wat er is gebeurd dan de kinderen zelf.

Hoe ga je om met ruziënde kinderen?
Als ouders wil je graag dat je kinderen leuk met elkaar omgaan, aardig tegen elkaar zijn en geen ruzie maken. De oudste moet de verstandigste zijn. De jongste moet niet zo zeuren. Ze moeten elkaar helpen. Ze moeten aardig doen tegen elkaars vrienden en vriendinnetjes. Zeker op vakantie moet het leuk en gezellig zijn.
Met deze, vaak onbewuste verwachting, doe je jezelf en je kinderen tekort.
Broertjes en zusjes van elkaar zijn is een fantastische kans om op een veilige manier om te leren gaan met conflicten.
Juist in de ruzies, in de onderlinge jaloezie, in het bekvechten en in het weer goedmaken en doen alsof er niets is gebeurd, kunnen ze leren en zich ontwikkelen.
Neem ze dan ook vooral niet te veel in bescherming. Het is helemaal niet erg als ze een beetje ruziemaken. Ze altijd uit elkaar halen, wat elke ouder geneigd is te doen, is soms helemaal niet het beste.

- Bedenk dat veel ruzies vaak ook om de aandacht van jullie als ouders gaat.
- Probeer je niet te veel met de ruzies te bemoeien.
- Kies geen kant want vaak weet je niet precies wat er speelt.
- Negeren is vaak het beste. Dan krijgen ze er ook geen aandacht mee.
   Vaak is het daar ook om te doen. 
- Stel wel duidelijke regels en houdt het in de gaten.
Dus: Laat ze het zoveel mogelijk zelf oplossen.
Bedenk dat ze hier van leren!
En laat het vooral je eigen humeur, die van je partner en van jullie samen niet bederven.

Vast  veel wijsheid toegewenst en een hele fijne, ontspannen en gezellige vakantie! Misschien met een paar ruzietjes die zich dan zonder jou tussenkomst vanzelf oplossen.
Het kan heel leuk zijn om eens op je handen te gaan zitten en gewoon te kijken naar hoe je kids dat doen?
Laat je me na de vakantie weten of en hoe het je gelukt is?