In de auto op weg naar Amersfoort bedacht ik me dat dit sfeervolle stadje best veel ondernemende vrouwen onder haar vleugels heeft.
Hoe zit dat nou precies? Het antwoord heb ik nog niet gevonden. Maar als hoofdredacteur van de Nieuwsbrief kan ik tenminste wel steeds boeiende EVON-leden interviewen. En na afloop thuiskomen met nieuwe energie.

Ook vandaag overkwam mij dat na een wervelend gesprek met Joke Bakker. Sociaal en klinisch pedagoog in hart en nieren, en sinds kort ondernemer. Sankofa is de naam van Joke’s bedrijf.

 

Sankofa. Dat vraagt natuurlijk om een toelichting. Tijdens de koffie legt Joke uit dat zij vooral werd getroffen door het prachtige symbool van Sankofa: twee harten bovenin, twee kleinere harten daaronder. Voor Joke staan de twee grote harten symbool voor de ouders, en de onderste harten symboliseren twee kinderen. Sankofa is een Afrikaans gezegde, dat zoveel betekent als “leer van het verleden en ga de toekomst in”. Wel toepasselijk voor een gezinscoach anno nu.

Zelf heeft Joke een volwassen dochter, en woont ze naar volle tevredenheid in de componistenbuurt in Amersfoort. Coachen van gezinnen kun je pas echt goed doen volgens Joke als je zelf niet al te jong meer bent, en zeg maar wat “uitgerijpt” bent. Dan kun je enerzijds wat makkelijker afstand nemen, en anderzijds kun je je nog beter inleven in een gezin met jonge kinderen. Een gezin in 2011 heeft het niet gemakkelijk. Opvoeden is keihard werken. Ouders hebben drukke banen, waardoor er we inig rust is. Sociale netwerken brokkelen af en het individualisme viert hoogtij. Het leven stelt aan kinderen veel hogere eisen. De media en het internet stellen kinderen bovendien bloot aan veel prikkels. Vaders en moeders staan onder grote stress om het zo goed mogelijk te doen. Ze moeten gezond eten koken, brengen hun kids naar feestjes, hockey, pianoles, zwemmen en liefst ook nog naar een cursus zelfverdediging. De wijze oma of de buurvrouw is uit beeld geraakt. Tijd om samen met je kinderen te spelen of koekjes te bakken, of gewoon lekker niks te doen, is er nauwelijks meer.

Streng opvoeden, zoals de vorige generatie nog heeft ondervonden, is uit de tijd. Kinderen worden veel meer betrokken bij de beslissingen in een gezin. Helaas schieten we daar te veel in door volgens Joke, en stellen ouders te weinig grenzen. En dat leidt maar al te vaak tot problemen in de opvoeding. Hoe uit zich dat?

We kennen allemaal wel voorbeelden van situaties waarin ouders de cont role verliezen over hun kinderen. En….. laten we eerlijk zijn, ook in onze eigen gezinnen liep of loopt het wel eens uit de hand met driftige peuters, dreinende kleuters of blowende pubers. Gelukkig zijn dat meestal kortere perioden, en wordt de orde wel weer hersteld. Maar dat is niet altijd zo. Kijk maar eens naar de populaire televisieserie The Nanny, die laat zien dat kleine kinderen kunnen veranderen in terroriserende prinsen en prinsesjes. Die thuis volledig de dienst uitmaken, en al scheldend, slaand en schoppend hun moeders tot de rand van een zenuwinstorting drijven. Vaders vluchten liever weg, of spelen de boeman. Maar ook zij ontkomen niet aan een snoeiharde 1-op-1 confrontatie met The Nanny.

Joke heeft zich de Nanny-methodiek met een speciale postdoctorale training eigen gemaakt, en past deze ook toe in haar eigen praktijk. Structuur aanbrengen, duidelijke regels hanteren, helder communiceren in gezinnen, daar draait het om. Kids hebben nu eenmaal gez ag en duidelijke regels nodig. Dat biedt voor kinderen de nodige basisveiligheid die nodig is om de grote mensenwereld te durven verkennen. Hierover helder communiceren is een kunst. Om dit te doen is het zaak dat ouders zelf goed weten wat ze willen in de opvoeding van de kinderen. Naast de Nanny-methodiek heeft Joke inmiddels een utgebreid dienstenpakket varierend van kort-advies gesprekken, tot gezinscoaching-thuis. Van korte workshops tot uitgebreidere trainingen. Ook geeft zijn trainingen videointeractie begeleiding binnen de kinderopvang.

En hoe worden de ouders met hun kroost in de behulpzame armen van opvoedingsexpert Joke gedreven? Tja, dat is marketing dus…..Voor Joke helemaal nieuw. Kernwoorden voor Joke zijn vertrouwen en laagdrempelig. Zoeken naar ingangen elders, contact leggen via LinkedIn, Facebook en Twitter. De startersdag van de Kamer van Koophandel bezoeken. En vakgenoten ontmoeten op cursussen, congressen en netwerkorganisaties. En EVON niet te vergeten! In januari 2012 gaat Joke van start met een project van de Universiteit van Amsterdam, opgezet door Professor Hermans: Online Opvoeden. Via een speciaal web-programma kan dat straks realiteit worden, zodat ouders haar laagdrempelig in hun eigen tijd om opvoedingsondersteuning kunnen vragen. De eerste tijd kan dat zelfs gratis!

Het gesprek loopt ten einde. Maar niet nadat ze haar lidmaatschap van EVON omschrijft. Dat is het gevoel dat je als eenpitter terecht kunt bij gelijkgestemde ondernemers. Kunnen leren en delen met elkaar, prima zo!

Eemlands Vrouwen Ondernemers Netwerk (EVON)
door: Paula Smits